Luleå tekniska universitet har som första universitet i Sverige fått frekvenstillstånd från Post- och telestyrelsen, PTS, för att genomföra 6G-tester i en simulerad gruvmiljö. Just nu installeras 6G nätverket i det underjordslabb som finns vid Luleå tekniska universitet.
Join us for an exciting webinar where we talk about the latest technological advancements and innovations in telecommunications. This event brings together experts and researchers to share their perspectives on the future of 6G.
Date: Tuesday, October 29, 2024
Time: 14:00 - 15:30 (CET)
Where: Zoom
Luleå tekniska universitet är en nyckelpartner i Telia och Ericssons banbrytande 5G-initiativ inom industrin, vid namn NorthStar Innovation Programme. Som en del av detta program har universitetet tillgång till ett toppmodernt 5G-nätverk anpassat för innovation och utrustat med den senaste tekniken från Ericsson.
Om du vill lära dig mer om projektet 5G Edge Innovations for Mining och NorthStar 5G Innovation Programme är du välkommen att titta på den här filmen som presenterar lite av det arbete som görs.
14-16 Maj 2024, Luleå
Projektet kommer att delta i en samarrangerad monter under Demo North Summit, en plattform som samlar aktörer som arbetar med att utveckla innovationer för storskaliga lösningar och hjälpa till att förbättra miljöutmaningar.
InvestMETS in Australia has nominated ThingWave as a finalist for the "2023 Global Mining Technology Awards" in the category "Best New Mining Technology/Innovation".
The 5G-enabled convergence sensor for underground mines is said to “effectively detect the convergence of tunnels and the inclination of walls and other support structures” and provide rapid deformation reports. The wireless sensor is easy to install and move. The data can be visualised in ThingWave Cloud or ThingWave RealMine3D.
We are happy to see that ThingWave's work with 5G and IoT within the "5G Edge Innovations for Mining" project is getting international attention.
Välkommen till Arctic Challenge Hackathon 2023! Från måndagen den 27 november till onsdagen den 29 november samarbetar Masterstudenter från LTU kring utmaningar inom 5G, digitala tvillingar och mer. Vi bjuder även in andra studenter att delta på Skellefteå Campus.
28 sep. 2023, 10:00 - 16:30, Luleå
Luleå tekniska universitet, Telia och Luleå Science Park, arrangerar ett partnerskapsevent. Välkommen till en dag fylld av insikter och upptäckter när vi utforskar potentialen hos framtidens digitala infrastruktur och industri.
Welcome to our webinar dedicated to the latest technological advances and innovations in the field of telecommunications. Join us as renowned experts and researchers share their insights on topics such as machine connectivity in remote areas, 5G vehicle winter testing for smart traffic and road weather services, access to remote areas using windmill towers, sensor capabilities in 6G and the ongoing Hexa-X- II project to explore the future of 6G.
Vid VINNOVAS Mötesplats Avancerad Digitalisering 2023 delades utmärkelsen Årets ambassadör för Avancerad Digitalisering ut, vilken tillföll Digital Stadsutveckling - Campus Skellefteås projektledare Karl Andersson. Karl vill passa på att tacka alla partners och medarbetare som bidragit med leveranser till våra projekt.
”Accelerera Sveriges förmåga att utveckla och använda ny digital teknik och digitala tjänster i industrin”, det är målet för det Vinnovafinansierade innovationsprogrammet Avancerad Digitalisering. Hittills har omkring 70 projekt fått pengar, den senaste utlysningen stängde 14 februari och drog in ytterligare 46 ansökningar som nu ska utvärderas.
Välkommen att se ett inspelat webinar där projektet och dess parter berättar om arbetet som göras.
Klicka på YouTube filmen till vänster.
22 mars, 2023, kl. 11.30-12.00
Projektet deltar under Sweden Innovation Days med ett webinar där vi presenterar vårt arbete. Det globala eventet Sweden Innovation Days pågår under tre dagar och riktar full uppmärksamhet på hur vi kan möjliggöra innovation som har en betydande inverkan på samhälle, miljö och ekonomi.
This year's edition of the 5G/6G Technical webinar brings recent technical development and contributions in the Bothnian Bay region. Welcome!
When: February 9, 2023, 9-11 (CET)
Under denna halvdag kommer du att inspireras av en av våra bästa hockeyspelare genom tiderna, årets innovatör och en av Sveriges mest jämställda arbetsplatser. Hör hur man utmanar könsroller i ölbranschen, effektivt självledarskap och exkluderande uttryck.
Välkommen till Arctic Challenge, ett unikt hackathon med fokus på IoT, LoRa, Edge computing, 5G och informationssäkerhet. Från tisdagen den 22 november till torsdagen den 24 november samarbetar Masterstudenter från LTU kring ovanstående ämnen. Vi bjuder även in andra studenter med motsvarande kompetens, antingen på plats eller online.
I framtiden kan manuell arbetskraft inom gruvindustrin vara ett minne blott. Nu pågår ett projekt hos Luleå tekniska universitet med partners som syftar till att flytta gränserna för autonomi, produktivitet och säkerhet.
Ännu finns det mycket kvar att utveckla och effektivisera i samhället. En del av den framtida visionen är autonoma gruvor. I ett tillämpat forskningsprojekt som drivs av Luleå tekniska universitet med lokala partners från norra Sverige som RISE, BI Nordic, FieldRobotix, ThingWave och Neava genomförs pilotdemonstrationer av 5G-uppkopplade drönare i gruvmiljö.
5G och edge computing ska bidra till en högre automationsnivå inom gruvindustrin. Och mer autonomi ska leda till en bättre arbetsmiljö och säkrare gruvor. – Det övergripande syftet är att skapa mer intelligenta system som kommer flytta gränserna för autonomi, produktivitet och säkerhet i gruvorna, säger Karl Andersson, professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet. Läs hela artikeln
Hur kommer det sig att du gör ditt ex-jobb på Ericsson?
Examensarbetet är ett kompletteringskrav för att klara av min magisterexamen och mitt program föreslog flera alternativ att välja mellan, den på Ericsson var en del av praktikplatsen som utannonserades i mitt program. Jag valde och sökte till just detta ämne. Min profil granskades av teamet på Ericsson och jag intervjuades av min chef och nuvarande handledare för att testa mina kunskaper och färdigheter. Jag valdes ut att göra projektet efter hela rekryteringsprogrammet.
Varför valde du just 5G-området som ämne för din uppsats?
Jag har ett stort intresse för framtidens teknik. Min erfarenhet av att forska om Intelligence Reflecting Surfaces under sommaren gjorde mig mer intresserad av att utöka mina kunskaper och forska mer om 5G- och B5G-teknik. 5G- och B5G-tekniken föreslås ha högre topphastigheter och låg latens jämfört med andra generationer av mobilnät. Detta kommer att öppna många möjligheter för olika organisationer. Förmågan att arbeta med domänexperter i Ericsson, ett stort bidragande företag i utvecklingen av 5G-teknik i världen, lockar mig också. Jag kommer också att ha förmånen att bidra till utvecklingen av 5G och B5G genom mitt forskningsarbete!
Vad handlar din uppsats om mer specifikt?
Jag forskar på kooperativa överföringsnät för 5G- och 6G-nätverk med fokus på energieffektivitet och genomströmning.
Min forskning fokuserar på sätt att förbättra nättäckningen och minska strömförbrukningen för användarutrustning med hjälp av kooperativa överföringsnät. Arbetet går ut på att möjliggöra enhet-till-enhet-kommunikation mellan användarutrustning för att förbättra nätverkets bithastighet. Detta kommer att involvera bildandet av grupper av användarutrustning och kommunikationen mellan dessa enheter med hjälp av Sidelink. Sidolänkskommunikation involverar kommunikation mellan enheter utan inblandning av en nätverksväg. SL kommer att användas för dataöverföring mellan enheter inom gruppen. Forskningen går ut på att modellera ett system som består av en källanvändare som syftar till att överföra data till en basstation. För att möjliggöra kooperativ överföring kommer ett stegscenario att finnas online. För det första bildar källanvändaren en grupp med andra användare i närheten och skickar sina data till gruppen med SL-överföring. För det andra skickar alla användare i gruppen med källanvändardata den till basstationen med UL genom att följa dessa två steg hjälper vi till att förstärka databithastigheten. Dessa steg kommer att utföras och implementeras med både en analytisk metod och en simuleringsmetod, där båda resultaten jämförs och analyseras.
Vad hoppas du att resultatet blir av ex-jobbet?
Målet är att utveckla algoritmer som ska bidra till att både förbättra nättäckningen och öka energieffektiviteten i systemet.
Till sist, vad vill du göra i framtiden när du är klar med ditt examensarbete?
Efter avslutat examensarbete hoppas jag kunna fortsätta att bidra till området mobilnät. Jag hoppas kunna gå från att forska om 5G- och B5G-teknik till att praktiskt utveckla den.
Läs en intervju med Axel Alvarsson som gör sitt ex-jobb inom 5G på RISE
Hur kommer det sig att du gör ditt ex-jobb hos RISE? Jag träffade representater från RISE på Luleå IT-Arena där de förklarade vilka problem de kunde erbjuda potentiella ex-jobbare. Eftersom ett av deras erbjudande lät väldigt intressant och helt passade vad jag personligen ville rikta mig åt så blev det till slut RISE.
Varför valde du just 5G området som ämne för din uppsats? Just 5G delen var väl inte det som sålde mig på problemställningen. Men nu i efterhand så är jag glad att jag valde det då utvecklingen av 5G Standalone är väldigt intressant och kan bidra till mycket i framtiden. Speciellt inom mitt fokus som riktar sig åt Edge Computation.
Vad kommer din uppsats att handla om mer specifikt? Min uppsatts grundar sig i den större problemställningen “Kan vi använda 5G Standalone tillsammans med Edge Computing för att erbjuda tjänst-kontinuitet för mobila klienter?”, där mitt fokus mer riktar sig åt forskning kring “executing seamless state transfer between geographically distinct Edge data centers”. Flera andra områden måste dock utforskas för att kunna skapa en bra bild av den större problemställningen. I mitt fokus är den fördröjning som uppstår vid överföring samt en klients byte av “uppkopplings-punkt” med 5G viktigt för den slutliga analysen.
Vad hoppas du att resultaten kommer bli av ex-jobbet? Jag hoppas huvudsakligen att arbetet skapar en tydlig väg framåt som gör det enklare att tackla de problemen i den större problemställningen. Jag ser även gärna att alla test och praktiska moment kan lägga en stabil grund för de hypoteser jag lägger fram, speciellt gällande vilken väg som är rätt att gå för att potentiellt uppnå “seamless state transfer”. Sist men inte minst så hoppas jag mer personligt riktat att jag får en tydligare bild av den akademiska världen och därmed får svar på om det är något för mig.
Slutligen, vad vill du göra när du är klar? Jag vill först ta en lugn sommar för att förhoppningsvis återställa mig lite efter dessa 5 år. Sedan vill jag ge mig in i industrin och börja skaffa erfarenhet i backend-utveckling. Men vem vet, kanske forskning på universitet eller åtminstone R&D är min grej.